در سلسله گزارشهایی به تشریح مهمترین تحولات میدانی سوریه طی ۲۴ ساعت اخیر میپردازیم. در این گزارش، آخرین تحولات میدانی تا آخرین ساعت از روز جمعه ۹ آذرماه را ملاحظه میکنید.
روز شنبه ۱۰ آذر برابر با ۳۰ نوامبر ۲۰۲۴ روزی بود که تروریستهای سوری بالاترین میزان پیشرویها را در کارنامه خود ثبت کردند. پیشرویهایی که در آخر شب متوقف شد و نشان میدهد اقدامات مؤثری برای بازدارندگی و دفاع از بقیه مناطق سوریه صورت گرفته است.در این گزارش به بررسی مهمترین تحولات میدانی سوریه در روز شنبه ۱۰ آذرماه میپردازیم. در این روز، تروریستهای سوری در سه جبهه فعال شدند و همزمان کردها نیز در استان حلب پیشروی کردند. ضمن اینکه اخبار مهمی از تحولات میدانی در خارج از این جبهههای عملیاتی منتشر شد که در ادامه مهمترین آنها را ذکر کرده و موارد کذب را بیان میکنیم.
استان ادلب؛ بار دیگر اشغال کامل!
برای اولین بار، در سال ۲۰۱۵ گروه تروریستی «جیش الفتح» بود که استان ادلب را اشغال کرد. در آن زمان، جیش الفتح یک اتاق عملیات مشترک بود که کلیه گروههای مهم سلفی تکفیری معارضه آن زمان مانند «جبهه النصره»، «احرار الشام»، «جیش الاسلام»، «فیلق الشام»، «لواء الحق» و... حضور داشتند. رهبری جیش الفتح بر عهده «عبدالله المحیسنی» بود که اساسا تابعیت سوریه ندارد و صرفا در سال ۲۰۱۳ برای جنگافروزی از عربستان سعودی به سوریه آمد.در سال ۲۰۱۵ جیش الفتح، آخرین پایگاههای ارتش سوریه در استان ادلب و مشخصا شهرهای «ادلب»، «اریحا»، «جسر الشغور» و... را اشغال کرد. از آن زمان، استان ادلب به طور یکپارچه در اشغال «جیش الفتح» بود و المحیسنی حاضر نشد اداره آن را به «دولت موقت» (نهادی که از نظر اداری بر مناطق تحت اشغال معارضه حکومت میکرد و در ترکیه تشکیل شده است) واگذار کند. در سال ۲۰۱۷ با تشکیل «هیئت تحریر الشام»، جیش الفتح از هم فرو پاشید و «احرار الشام» اداره ادلب را به دست گرفت؛ اما به فاصله کوتاهی تحریر الشام در داخل ادلب به احرار الشام حمله و کل این استان را به اشغال خود درآورد.
در دوره سیطره تحریر الشام بر ادلب، تقریبا یکسوم خاک ادلب آزاد شد. ابتدا منطقه شرق خط آهن عبوری از ادلب توسط مقاومت و ارتش سوریه از اشغال تحریر الشام درآمد. در ادامه حد فاصل بزرگراه M5 تا راهآهن نیز آزاد شد. کل این مناطق در چارچوب توافقات پیشین و طی سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ طی سه عملیات بزرگ تحت سیطره ارتش سوریه قرار گرفت.در فوریه ۲۰۲۰ مقاومت و ارتش سوریه عملیات جدیدی را در این منطقه کلید زدند که این بار با ورود مستقیم ارتش ترکیه، متوقف شد که مهمترین مناطق آزاد شده در خلال آن عملیات، غرب استان حلب و شهر «سراقب» بود که طی روزهای گذشته توسط تروریستها بار دیگر اشغال شد.
فرصتطلبی کردها
در سال ۲۰۱۲ و با آغاز جنگ داخلی سوریه، ارتش سوریه در استان حلب از منطقه کردنشین «عفرین» خارج شد تا شبهنظامیان کرد موسوم به ypg اداره این منطقه را به دست بگیرند. در سال ۲۰۱۵ با حمایت آمریکا کردها با بخشی از سکولارهای ارتش آزاد و تعدادی از قبائل متحد شده و ائتلاف موسوم به «سوریه دموکراتیک» را تشکیل دادند که در ادامه به «قسد» (قوات سوریا الدیمقراطیة) معروف شدند. آنها به طور طبیعی عفرین را در سیطره خود داشتند.همچنین در سال ۲۰۱۲، بعد از اشغال بخش شرقی شهر حلب توسط معارضین سوری، محله کردنشین «شیخ مقصود» به شبهنظامیان کرد ypg واگذار شد تا سنگ بنای اولیهای برای ائتلاف کردها با معارضه باشد؛ اما در ادامه روند وقایع به سمتی رفت که کردها از ائتلاف با معارضه خودداری کرده و ضلع سوم بحران را – به پشتوانه ایالات متحده – تشکیل دهند.
ارسال نظرات